A nevető kisfiú

desisderio_da_settignano_leonardo4Nemrégiben egy kedves barátomnál jártam, aki időnként vesz vagy cserél képeket és szobrokat. Egyszercsak megakad a szemem egy nagyon vidám szobron. Egy nevető kisfiú-büszt. Meghökkentő, ugyanakkor vidám látvány. Mosolyt fakaszt.
Nemrég került hozzá, ezért még nem tudott utána járni, csak a készítőjét ismerte: Huszár Andor. Aztán tovább kutattunk, ugyanezt a büsztöt Desiderio da Settignano (1430–1464) név alatt is megtaláltuk, majd egy harmadikat is Goldman György néven. Hogy lehet ez? – kérdezte a barátom. Akkor ez most eredeti vagy hamis? – aggódott.

MinirajziskolaA magyarázathoz kell egy kis történeti ismeret:

A 19. században még másképp gondolkodtak a művészet oktatásáról, mint ma. Kötelező feladat volt például az ifjú szobrászok számára a másolatok készítése klasszikus szobrokról. Stróbl Alajos mesteriskolájának vagy a Mintarajz Tanoda műtermeiről készült fotókon sok gipszfejet látunk, amelyek nyilván nem véletlenül vannak ott. De a 19. századi növendéki másolati munkák eredetiben nem maradtak fenn. Ezeket sem az iskola, sem a növendékek nem őrizték meg. Annyira nem, hogy magyar szobrásztól csupán két ilyen gipszmásolat vált közismertté.

Ráadásul mind a kettő ugyanarról a szoborról, Desiderio da Settignano (1430–1464) itáliai szobrász márványból faragott Nevető gyermekfejéről készült. Az egyiket Huszár Adolf készítette bécsi akadémiai tanulóéveiben, valószínűleg az első évben, 1869–70-ben. A másikat pedig Goldman György, fél évszázaddal később.

Huszár Adolf - Nevető fiú, bronzHuszár Adolf (Szentjakabfalva (Besztercebánya), 1843 – Budapest, 1885) a kiegyezés utáni korszak egyik legtöbbet foglalkoztatott szobrásza volt. A pesti belvárosban, a Duna-korzón látható ma is egészalakos Petőfi- és Eötvös József szobra. Bem-szobra Marosvásárhelyen áll, Deák Ferenc szobrával pedig iskolát teremtett.

Nevető fiú - érsekújvári múzeum, gipszGipszből készült, 150 éves Nevető gyermekfeje ma az érsekújvári múzeum féltett kincse. Az ennek alapján készült, több mint száz éves, kiváló minőségű bronz-szobor egyik példánya néhány éve hazai aukción is felbukkant (lásd fenti kép). A halhatatlan Nevető fiú folytatja útját az évszázadokon át, a korai reneszánsztól a 21. századig.

Összegezve: a másolat nem mindig hamis!