A Zsolnay mauzóleum titkai

Zsolnay8Néhány éve teljesen megújult, és ma már látogatható a pécsi Zsolnay Mauzóleum, mely sok titkot rejtő különleges épület. A domb, melyre épült, a gyáralapító Zsolnay Vilmos kedvenc helye volt. Innen tekintett le nap mint nap gyárára, a magaslatról tekintette át növekvő birodalmát. Ezért is döntöttek úgy utódai: a két lánya, Zsolnay Júlia és Teréz, fia, Zsolnay Miklós és két veje, Siroszki Tádé és Mattyasovszky Jakab 1901-ben, hogy itt építik fel a családi sírhelyet.

Zsolnay15Zsolnay Vilmos temetése nem mindennapi körülmények között zajlott. Az elhunyt koporsóját 1913. október 13-án éjjel, teliholdkor tették bele az eozinmázas szarkofágba. A téli napforduló idején a mauzóleum egyik különlegesen elhelyezett ablakán beáramló fény állítólag feltárja az eozin titkát. Az eozint már a középkorban is ismerték, modern kori, különösen szép változatát Zsolnay Vilmos fejlesztette ki Wartha Vince vegyésszel. A különleges, egyedi színt a fémes mázon megtörő fény hozza létre.

Zsolnay Vilmos szarkofágjára két latin nyelvű bibliai mondatot véstek a Jelenések könyvéből: “Boldogok akik az Úrban haltak, hogy munkájuktól megpihenjenek, mert cselekedeteik követik őket” és Szent Pál leveléből: “Halál, hol a te győzelmed!?”

zsolnay_szarkofagA mauzóleum egyik reliefje Zsolnay-családot ábrázolja ahogy Minerva elé járul. Minerva jelképezi a feleséget, Bell Terézt, ő adja Zsolnay Vilmosnak a “mécsest”. Mellette áll fia, aki őrangyalként őrzi a kincset, kettejük mögött állnak a nővérek, Teréz és Júlia, végül a férjeik. Megfelelő megvilágításban Minerva aranybíborban, a mellékalakok aranybíbor-ezüst színben látszanak. Az épület telis tele van szabadkőműves szimbólumokkal, ami érthető, hiszen ma már közismert, hogy Zsolnay Vilmos szabadkőműves volt. A sokféle szimbólum és a különleges minőségű kidolgozás miatt érdemes alaposan felkészülve végignézni ezt az egyedülálló épületet.