Aukciók világa – avagy hogyan készüljünk egy aukcióra

aukcióSokan idegenedve, kívülről nézik ezt a varázslatos világot. Még néhány gyűjtő is. Miért óvakodnak általában az emberek az aukcióktól?
Talán azért, mert “jaj, mi van ha fenn marad a tárcsa és leütik nálam annyiért, amennyit már nem szívesen fizetek ki azért a tárgyért”. Hát igen, ilyen is előfordulhat. De ha tisztában vagyunk a játék szabályokkal és van stratégiánk, a történet egy igazán izgalmas szituációba kalauzol minket, ahol az adrenalinszint csak úgy a magasba szökell. Hazafelé menet vagy bosszankodunk, hogy nem lett a miénk a kiszemelt műtárgy, vagy éppen ellenkezőleg! Csuda jó kedvünk van, mert megszereztük!
árverésMindegy milyen tárgyról beszélünk, a stratégiánknak mindig hasonlónak kell lennie. Első lépésként megnézzük online az aukciós tárgyakat. Megvizsgáljuk melyik tetszik, majd kiválasztjuk, amelyekkel érdemes foglalkozni. A következő lépés: eldönteni, mi kell a gyűjteménybe és mi kell befektetésnek. A kettő természetesen fedheti egymást. Itt már a kikiáltási árát is figyelembe vesszük. Eldöntjük, hogy mennyit adunk érte.
De itt még nem ér véget az előkészület! A fotó nem mindig adja vissza a tárgyak valódi szépségét vagy éppen hibáját. Ezért mindenképpen javasolt személyesen, élőben megnézni amit “kiszemeltünk”. Ha már láttuk, újra át kell gondolni, mire akarunk licitálni és meddig megyünk el a licitben. Ha ezt mind eldöntöttük és a helyszínen nem ragad magával a hév hanem kitartunk a döntéseink mellett, nyert ügyünk van!
Ha sikereink vannak, attól fogva élvezzük az aukciók világát!