Az elveszett Leonardo da Vinci mű

ótszázak termeLeonardo da Vinci egyik remekműveként tartják számon az “Anghiari csata” című freskóját, azonban már ötszáz éve nyoma veszett. Maurizio Seracini mérnök kutató, a Kaliforniai Egyetem Művészeti, Régészeti Központ vezetője, úgy véli megtalálta több évtizedes kutatás eredményeként, de a bizonyítás és annak elfogadtatása még mindig várat magára.
Eredetileg a szóban forgó remekmű Firenzében a Palazzo Vecchio Tanács termében volt. 1503-ban Gonfaloniere Piero Soderini bízta meg da Vincit, hogy fesse meg ‘Az anghiari csata’ című falképet a firenzei Palazzo Vecchio tanácstermében. A megbízást da Vinci új falfestési technikák kikísérletezésére használta fel, ám az eredmény elmaradt várakozásaitól. 1506-ban hirtelen elutazott és soha nem tért vissza befejezni művét. Ma már csak a korai másolatok, leírások és a pár fennmaradt Leonardo-vázlat segítségével tudunk létezéséről.
marcionóicsata1560-as évekbenben a Medici család megbízásából Vasari átépítette a Tanács termet és hat freskót is festett az un. Ötszázak termébe. Seracini feltételezése szerint, mivel Vasari nagy rajongója volt Leonardónak, így nem semmisítette meg az Anghiari csatát, hanem egy falat húzott elé egy ugyancsak vékony légréteget hagyva – ami által Leonardo da Vinci alkotása konzerválódott – ráfestette a “Marcianói csata” jelenetet.
Bár a kutatás még folyik, Seracini nem adja fel, de a firenzei városatyák tiltakoznak Vasari művét óvva, ezért legutóbbi kutatását, 2011-ben, leállították amikor is hat kicsiny lyukat fúrt a remekmű bizonyos pontjaira.
imagesVajon jó befektetés Maurizio Seracini műtárgy eredetiség kutató számára a sok energia, hosszú évek munkája? Be tudja bizonyítani feltételezését, és ha igen, vajon ép maradt-e a keresett remekmű?