Egy legendás francia kiadó, a Cahiers d’Art, mesébe illő feltámadása

Cahiers d'ArtElőször is bemutatom azoknak, akik esetleg nem ismerik a francia Cahiers d’Art legendás művészeti és irodalmi folyóiratot. 1926-ban alapította Christian Zervos. A II. világháború alatt, 1941-43 között teljesen szünetelt, majd ezután 1960-ig újra aktív szereplője volt a francia művészeti életben.
A folyóirat csak minőségi cikkeket és képeket publikált, ezzel támogatva a modern művészetet Franciaországban, több mint harminc évig. Többek között a protezsált művészek között volt Picasso, Matisse, Fernand Léger, Max Ernst, Raoul Dufy, Marc Chagall, Brancusi, Van Gogh , Paul Klee, Henry Laurens, Moholy-Nagy, Jean Lurçat, Joan Miró, Calder, Victor Brauner, De Chirico, Wolfgang Paalen, Marcel Duchamp és Man Ray is.

Majd eltűnt egy időre……….

Staffan Ahrenberg……….de 2012-ben újra éledt egy svéd műgyűjtő véletlenszerű találkozásának okából.
Staffan Ahrenberg, svéd műgyűjtő – aki temérdek Chaiers d’ Art kiadványt látott otthonában szülei jóvoltából, szinte bevésődött agyába a magazinok, könyvek és katalógusok külső megjelenése. Néhány évvel ezelőtt sétálgatott Párizs ötödik kerületében, ragyogó napsütésben. Egy pillanatra felvillant előtte a Cahiers d’Art név. Inkább egy olyan tova tűnő pillanat álomszerű villanása volt. A következő másodperc töredékében átfutott

Christian Chevros, az alapítórajta a gondolat: “lehet, hogy még létezik”?
“Bementem az épületbe a Rue du Dragon – emlékezett vissza – ott volt egy szoba, egy férfi ült az asztalnál, melyen néhány régebbi magazin feküdt. Ösztönösen éreztem, hogy rábukkantam egy csodás kis ékszerre. Először úgy tűnt, túl szép, hogy igaz legyen….. Szintén érdekes volt a férfi válasza, amikor megkérdeztem: – Kié a Cahiers d’Art? – A bátyámé – jött a válsz. – Vajon a bátyja eladja? – kérdeztem ösztönösen. – Nem tudom – válaszolta.”

Ahrenberg ott hagyott egy névjegykártyát és várta a hívást, amely nagy meglepetésére egy idő után megérkezett. Több hónapos tárgyalás után sikeres üzletet kötött. Régi álma teljesült: szeretett volna aktív szereplője lenni a műtárgypiacnak, de nem kereskedőként.

Zevros és Picasso2012- ben újraindította a kiadót. Elsőként újból szeretné kiadni Pablo Picasso 33 katalógusát – az egyébként sikeres hollywood-i producer – melynek az első kiadványa most debütál a Sotheby’s szárnyai alatt. További tervei közt szerepel Ellsworth Kelly, Cyprien Gaillard, Sarah Morris és Adrián Villar Rojas, és az építészet, Oscar Niemeyer. A cég nem csak kiadással, hanem már működő művészeti galériája és könyvtára is van és korlátozott példányszámú művészeti nyomatokat is forgalmaz.

További információ: zervos.sothebys.com, http://www.cahiersdart.fr/