Hosszútávon jó befektetés a festmény – Isabella Stewart Garden

Isabella Stewart GardnerA századforduló iparmágnásai keresték a jó befektetési lehetőségeket. A vagyon egy részét kedvteléseikre költötték.
A bostoni Isabella Stewart Gardner volt az első nő akinek a nevét múzeum viseli. Gyűjteménye a mai napig látogatható Bostonban. Sőt, ha a keresztneve azonos az alapítóéval, ingyenesen vehet részt a tárlaton.

Isabella 1840-ben született New-Yorkban. Édesapja vászonkereskedelemmel alapította meg vagyonát, majd bányászati befektetésekben volt érdekelt. Tanulmányait new-yorki és párizsi magániskolákban végezte. 20 évesen férjhez ment. Első gyermekük azonban kétéves korában elhunyt és soha többé nem született utódjuk.
ISG museum.2jpgA tragédiát sok utazással feledtették. Főleg Európa volt az uticéljuk, de bejárták Oroszországot, Közel-Keletet és Ázsiát is. Útjaik során rengeteg múzeumot látogattak meg, neves képzőművészekkel, írókkal, műértőkkel ismerkedtek meg és kötöttek barátságot. Barátai közt tudhatta, Henry Jamest, Julia Ward Howet és Sarah Orne Jewettet, de gyakran megfordult házában a filozófus George Santayana, a grafikus James McNeill Whistler és John Singer Sargent festő is. Természetesen rengeg festményt, antik tárgyat gyűjtöttek mindeközben.

ISG museumHarminc év alatt olyan sok műtárgyat halmoztak fel, hogy felmerült a múzeumalapítás gondolata. Ezután már tudatosan vásárolták a festményeket, antik tárgyakat. Ebben olyan műértők voltak segítségére, mint Bernard Berenson és Okakura Kakuzo.
A kollekció gazdagságát, jelentőségét jelzi az is, hogy tizenhat évvel ezelőtt itt követték el minden idők egyik legnagyobb értékű műkincslopását. Az Isabella Stewart Gardner Museum anyagából 1990-ben tizenhárom képet, többek között három Rembrandt-festményt, egy Vermeert és egy Manet-alkotást lopott el két ismeretlen.