Ki volt Elieen Gray?

EileenGrayEileen Gray 1878-ban született Írországban egy művész-, és arisztokrata család tagjaként. Eredeti látásmódjának ihletője a Bauhaus iskola volt.
Művészeti tanulmányait Londonban kezdte a Slade School of Fine Arts intézményében. 1900-ban Párizsba látogatott, ahol éppen a világkiállítás volt. Itt látta meg először Charles Rennie Mackintosh munkáit melyek nagy hatást tettek rá. Diploma szerzés után Párizsba költözött, ahol a Le Corbusier, Breuer és a Bauhaus mozgalom híve lett. Közben folytatta tanulmányait a Académie Julian-n és a Académie Colarossi-n. Párizsban találkozott egy japán Sougawara nevű szakemberrel, aki megtanította neki a kézi bútor lakkozás technikáját amit később erőszerettel alkalmazott.
BibendumA Bibendum cég igazgatója megbízást adott irodája berendezésére. A siker nem maradt el. Ezzel megalapozta egzisztenciáját és 1922-ben, Párizsban megnyitotta galériáját, ahol a saját tervezésű bútorait kínálta. Sokat írt róla Jean Badovici, az ‘Architecture Vivante’ magazin szerkesztője akivel végül szerelmi románc alakult ki és az építészetre biztatta Eileent. Együtt sok sikeres közös munkájuk volt.
98 évesen halt meg Párizsban. 1968-ban egy újságcikk hívta fel a figyelmet munkásságára, majd a családdal való megállapodás után elindították a “Bibendum-szék” ipari gyártását. Hamarosan a modern bútorok klasszikusává vált.
BELGIUM/2002-től Dublinban az Ír Nemzeti Múzeumban állandó kiállítása megnyílt. Alkotásai aukciókon “vadászott műkincsek” közé sorolható. 2009-ben – Yves Saint Laurent and Pierre Bergé kollekciójának darabjai között – a 20. századi iparművészet leütési rekordját érte el az általa tervezett bútor. A “Sárkányok-karosszék” -t a párizsi árverésen 21.9 millio euroért (28.3 millio dollárért) adták el. (http://www.telegraph.co.uk/culture/art/artsales/4805374/Small-brown-armchair-sells-for-19-million.html)