Simon de Pury Magyarországon

Simon de PuryNéhány évvel ezelőtt látogatott el Budapestre Simon de Pury svájci műtárgypiaci szakértő, tanácsadó, legendás árverés vezető, a nyugati műtárgy piac egyik legelismertebb szakembere az aukciós műkereskedelemben. A vele folytatott beszélgetések során számos olyan, több évtizedes gyakorlatára alapozott tapasztalatot osztott meg hallgatóival, melyek ma is érvényesek.
Simon de Pury a hetvenes években kezdte pályafutását. Főként impresszionista és modern művészet árverezőként ért el sikereket. Napjainkban a kortárs művészettel foglalkozik. Ma már úgy gondolja, igazán jelentős gyűjtemények kizárólag kortárs művekből épülhetnek fel. Állítása szerint a befektetői szemlélettel létrejött kollekciók sohasem tudtak olyan erőssé és értékessé nőni, mint a szenvedélyből született gyűjtemények.

efzamboA szakértő szerint a nagy nemzetközi aukciósházak a műgyűjtőket egy sajátos vásárlói piramisba sorolják be. A legfelső, legkisebb részbe (a csúcsba) azokat a vásárlókat sorolják, akik hajlandók és képesek 40 millió euró felett költeni egyetlen alkotásra. Alattuk, a piramis következő, szélesebb szintjén a 10 millió eurót elköltő gyűjtők találhatók. Majd a azok következnek, a piramis még szélesebb szintjén, az előzőeknél jóval nagyobb számban, akik műtárgyanként 1 milliót képesek és tudnak fizetni. És végül, a piramis alján mindazok, akik ezen összeg alatt vásárolnak meg egy-egy alkotást. Hasonló piramist nálunk is fel lehet állítani, csak persze jóval kisebb összegek alkotnak egy-egy vásárlói szintet.
Arról is beszélt, régebben egy mű becsérték meghatározása csak fáradtságos kutató munka után volt lehetséges. Ma már szinte bárki számára elérhetőe az információk az internet segítségével. Ez alapjaiban változtatja meg a műtárgyak értékesítési technikáit.
Végül a gazdasági válságot említette, mely szerinte széleskörű, de az un. BRIC-országok – Brazília, Oroszország, India és Kína – gyűjtői továbbra is mozgásban tartják a műkereskedelmet.