Vásárlás nyaralás alatt

Itt a nyár, gondolom már sokan készülődnek önök is kedves olvasóim a nyaralásra, utazásra. Ilyenkor gyakran sétálunk a város, üdülőhely főbb terein, romantikus kis utcáin, vagy éppen a bevásárló utcákban. Aki nyitott a művészetre, mindenképp megáll megnézni a szép üvegeket, kerámiákat, festményeket. De talán nem sokan tudják hol érdemes vásárolni vagy éppen értéket vesz-e?

RovinjTavaly például Rovinj bájos kis utcáiban sétáltunk. Aki már járt ott, bizonyára ismeri a romantikus utcák galériáit, és féldrága kövekből készült ékszerek tömkelegét. Hát bizony amikor rákérdeztem egy-egy olcsóbbnak tűnő nyakláncra, kiderült, hogy az épp nem kőből van. Ezzel szemben jártunk olyan galériákban ahol a kövekből iparművészek által készített ékszereket árultak. Mit ne mondjak, alig bírtunk kijönni az üzletből, olyan költemények közt válogathattunk.

Sorolhatnám a példákat, de a javaslatom az, hogy ne féljen turista helyeken vásárolni, mert ott is találhatunk kincseket. Ha a megfelelő helyen többnyire galériában vásárol, akkor nem okoz csalódást később a tárgy értéke. Onnan is ellenőrizhető a minőség, ha például adnak hozzá eredetiség igazolást (certifikat).
Óvakodjon az utcai árusoktól, mert az nagy valószínűséggel nem műértéket árul, de lehet dekoratív díszítője a lakásnak. Azonban ha efféle vásárlás mellett dönt, tudnia kell, hogy nem műtárgyat vásárolt és befektetésnek sem elegendő.

müncheni régiségvásárAki nagyobb városba tűzi ki uticélját, érdemes előtte utána járni például interneten hol vannak régiség piacok. Európában általában vasárnaponként rendeznek használtcikk vagy régiség vásárokat. Bár ehhez már jó szem kell, de nem érdemes kihagyni! Biztosan talál valamilyen szép tárgyat aminek nem tud ellenálni.